Terug naar alle artikelen

Hoe WFM-software kan bijdragen aan een goede werk-privé balans

In tijden van veel burn-outs en uitval onder werknemers, is een gezonde werk-privé balans van groot belang. Gelukkige medewerkers zijn productiever, loyaler en dragen bij aan een goede werksfeer en positieve bedrijfscultuur. Goede workforce management software kan een belangrijke bijdrage leveren om een goede werk-privé balans te ondersteunen.

Flexibiliteit en betrokkenheid van medewerkers

Een van de belangrijkste manieren waarop WFM-software kan bijdragen aan een gezonde werk-privé balans is door werknemers meer flexibiliteit en autonomie te bieden. Zo kunnen medewerkers zelf hun beschikbaarheid opgeven en aanpassen, waardoor de roosters afgestemd worden op de (veranderende) beschikbaarheid en persoonlijke voorkeuren. Daarnaast kunnen medewerkers zelf verzoeken indienen voor het ruilen van diensten. Via een handige app hebben ze altijd inzicht in actuele roosters, verlofstanden en meer.

Hierdoor worden medewerkers betrokken bij het planningsproces en geven ze zelf hun voorkeuren aan. Dit kan resulteren in meer werkplezier en bijdragen aan een goede werk-privé balans.

Betere planning, nauwkeurig afgestemd op vraag en aanbod

Met workforce management software maak je met behulp van slimme tools beter aansluitende roosters. Onder andere op basis van historische gegevens, kassadata en slimme berekeningen, geeft de WFM software een inschatting van de personeelsbehoefte. Daarnaast kun je door actuele inzichten continu bijsturen als de situatie erom vraagt. Dit helpt om stress door onderbezetting of juist verveling door overbezetting te voorkomen. Dit heeft een belangrijk effect op het werkplezier.

Duidelijke en transparante communicatie

Met goede WFM-software wordt het eenvoudiger en laagdrempeliger voor medewerkers om hun beschikbaarheid door te geven, diensten te ruilen en verlof aan te vragen. Daarnaast hebben medewerkers altijd inzicht in actuele roosters, gewerkte uren, verlofsaldo en meer. Dit vermindert het gedoe van eindeloze mails, telefoontjes of appjes tussen manager en medewerker en maakt het proces transparanter en veel efficiënter.

Rapportage en inzichten

Door inzichten en analyse van data krijgen managers meer feitelijk zicht op bijvoorbeeld overuren en prestaties van medewerkers. Is een medewerker bijvoorbeeld structureel langer met zijn taken bezig ten opzichte van de norm? Dit kan een aanleiding zijn om met de medewerker in gesprek te gaan en te kijken wat er speelt. Rapportages en inzichten helpen managers om proactief te zijn en eventueel veranderingen door te voeren om de balans te verbeteren.

Conclusie

Een goede werk-privé balans is van groot belang voor zowel werknemers als werkgevers. En hoewel je als werkgever niet alles in de hand hebt, kan een kleine bijdrage toch een belangrijk verschil maken. Een workforce management pakket is daarin natuurlijk ook niet de heilige graal, maar het biedt je wel verschillende tools voor het betrekken van medewerkers bij de planning, rekening te houden met hun wensen en behoeften en daarmee de voorwaarden van een goede balans tussen werk en privé.

Stef van Dijk
Over de auteur Stef van Dijk

Stef van Dijk heeft ruime ervaring in supermarkten en kent de food retail branche van binnen en buiten. Stef schrijft blogs over alle relevante zaken rondom workforce management en food retail.

Deel dit artikel