Terug naar alle artikelen

R&R product update 26 februari 2024

In deze editie aandacht voor het comfort van ATW-regels in R&R, de nieuwe ATW-controles en de juiste inzichten R&R Insights.

Het comfort van de ATW-regels in R&R

De arbeidstijdenwet (ATW) is een belangrijk onderdeel van het plannen met R&R. Tijdens het roosteren worden overtredingen van de ATW direct zichtbaar. Wanneer een medewerker een te lange dienst toegewezen krijgt of wanneer een medewerker te weinig dagen rust krijgt, wordt er meteen melding getoond.

Een overtreding van de ATW resulteert in een waarschuwing* aan de gebruiker in R&R. Maar je kan het nog comfortabeler maken! Je kan ATW-overtredingen ook blokkerend laten functioneren tijdens het roosteren. Als je dan een medewerker wil inplannen terwijl dit tegenstrijdig is met de ATW, krijg je een blokkerende melding. Deze dienst kan dan ook niet worden opgeslagen. Hierdoor hoef je tijdens het roosteren niet meer na te denken over de ATW. Een overtreding van de ATW kan hierdoor in het roosterproces niet meer voorkomen.

Om optimaal aan de behoeftes te voldoen gaan wij het mogelijk maken om per ATW-regel in te stellen of deze enkel waarschuwend functioneert of juist blokkerend. Hierdoor heb jij zelf in handen welke ATW-regels absoluut niet mogen worden ingeroosterd en welke regels je flexibeler mee wil omgaan.

Een uitzondering op de WAB voor 15-jarigen

Naast de ATW is ook de wet arbeidsmarkt in balans (WAB) opgenomen in R&R. De WAB heeft impact op oproepkrachten en is bedoeld om deze groep meer zekerheid te geven. Als gevolg hiervan zal een oproepkracht minimaal 3 uur werk aangeboden moeten krijgen omdat hij recht heeft op loon over minimaal 3 uren. Het inplannen van een kortere dienst resulteert in een waarschuwing of blokkering.

Daarentegen schrijft de arbeidstijdenwet voor dat een 15-jarige maximaal 2 uur mag werken. Dit maakt dat de WAB en ATW strijdig met elkaar zijn voor een 15-jarige oproepkracht.

Door de keuze tussen waarschuwen en blokkeren van de WAB regel voor 15-jarigen los mogelijk te maken van de andere leeftijden kan je straks zelf kiezen welke van deze bovenstaande regels jij belangrijker vindt.

Extra toevoegingen ATW-regels in R&R

Naast de huidige set aan regels die in R&R zitten, zijn wij voornemens om extra regels op te nemen. Dit houdt in dat wij een waarschuwing gaan geven voor minderjarige medewerkers die geen schoolrooster hebben ingevoerd. In die gevallen kan R&R namelijk niet goed controleren of de ATW wordt nageleefd. Die situaties kunnen dan niet meer onopgemerkt voorkomen.

Daarnaast gaan we ook een waarschuwing afgeven wanneer een 13- of 14-jarige doordeweeks wordt ingepland, zij mogen tenslotte enkel in de weekenden werken. Tot op heden was dit niet een veelvoorkomende situatie, maar met de steeds jongere werknemers willen wij ook deze melding tonen tijdens het roosteren.

Uiteraard geldt ook voor deze beide regels dat er ingesteld kan worden of deze enkel als waarschuwing getoond worden of dat het blokkerend zal werken waardoor deze situaties niet meer kunnen voorkomen in het rooster.

*) Bij sommige gebruikers is er momenteel ingesteld dat alle ATW-overtredingen geblokkeerd worden.

De juiste inzichten op het juiste moment met R&R Insights

Met R&R Insights biedt R&R toegang tot data, heel veel data, soms wellicht te veel data? Hoewel stuurgegevens belangrijk zijn, is het makkelijk om verdwaald te raken tussen de grote hoeveelheden gegevens waarop je zou kunnen sturen. Daarom hebben we een tweetal nieuwe features gereleased waarmee het makkelijker wordt om de juiste stuurinformatie klaar te zetten voor je personeel.

Zo kan je nu verschillende weergaven opslaan voor specifieke rollen. Bijvoorbeeld een weergave specifiek vormgegeven voor de afdelingsmanagers, met de informatie die voor hen relevant is. Of wellicht een weergave voor je filiaalleiders waarin de belangrijkste Key Performance Indicators (KPIs) direct naast elkaar staan over alle afdelingen heen.

Wil je dat je afdelingsmanagers wel in R&R Insights kunnen, maar ze niet verwarren met de grote hoeveelheid aan beschikbare gegevens? Geen probleem, dat behoort vanaf nu ook tot de mogelijkheden! Om te voorkomen dat mensen verdwaald raken in alle gegevens die beschikbaar zijn in R&R Insights, kunnen rechten aangepast worden zodat de klaargezette rapportages wel ingezien kunnen worden, maar de mensen in deze rollen niet zelf aan de slag kunnen met het maken van rapportages.

KPIs

Nu we het toch over KPIs hebben is dit direct een mooi moment om vooruit te kijken naar de feature waar momenteel aan gewerkt wordt: de KPIs in het dashboard. Al geruime tijd worden gebruikers in R&R verwelkomt met een reeks aan KPIs bovenaan het dashboard. Deze KPIs zijn echter vrij statisch, wat je hier kunt zien is enkel beperkt door rechten op bijvoorbeeld het zien van loonkosten. Dit zien we graag flexibeler! Daarom maken we het voor gebruikers van R&R Insights binnenkort mogelijk om zelf te bepalen welke KPIs hier getoond worden. De KPIs worden rechtstreeks gevuld vanuit R&R Insights en omvatten straks dus ook alle mogelijkheden die daar ook in te vinden zijn. Een KPI op ziekte uren? De afwijking op toeslaguren tonen? Het kan straks allemaal! Inrichting van deze KPIs kan per winkel los ingericht worden of juist voor al je winkels hetzelfde gehouden worden. Op deze manier kan heb je maximale flexibiliteit in de weergave van je belangrijkste KPIs.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op via aftersales@rr-wfm.com en wij zorgen ervoor dat je vraag of informatie bij de juiste personen terechtkomt.

Wil je als eerste onze product updates ontvangen? Schrijf je via deze pagina in en we plaatsen je op de mailinglijst. Wil je oudere nieuwsbrieven nog eens teruglezen? Dat kan altijd via onze website. Het archief van onze productupdates vind je hier.

Met vriendelijke groet,

Mark Taling – Product Owner 

Mark Taling - product owner R&R
Over de auteur Mark Taling

Als product owner bij R&R ben ik verantwoordelijk voor de functionele ontwikkeling en strategie van onze software. Mijn doel is onze gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden, zowel op de korte termijn als in de toekomst.

Als voormalig ontwikkelaar en architect binnen R&R heb ik veel ervaring met de werking van onze producten en de processen die hiermee ondersteund worden. Deze ervaring zet ik nu niet alleen in om onze producten up-to-date te houden, maar vooral om continu te blijven innoveren voor een betere gebruikerservaring!

Deel dit artikel