Terug naar alle artikelen

De business case van investeren in een goed workforce management systeem

R&R Insights

In de competitieve retailsector is het continu verbeteren van efficiëntie en resultaten van groot belang. Daarnaast blijven de kosten stijgen door onder andere stevige salarisverhogingen. Daarom levert workforce management ook grote voordelen op en eigenlijk is het simpelweg onmisbaar voor een modern retailbedrijf. Maar wat kost het en wat levert het op?

In deze blogpost schrijven we over de business case van investeren in een goed workforce management systeem. Omdat het financiële plaatje uiteindelijk altijd afhankelijk is van meerdere situaties en variabelen, beschrijven we de business case aan de hand van voorbeelden.

Kostenbesparingen

Efficiënt workforce management kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor retailbedrijven. Door middel van geavanceerde planning en forecasting kunnen bedrijven hun personeelsbehoefte nauwkeurig voorspellen en op basis daarvan plannen. Hiermee wordt overbezetting voorkomen waardoor de kosten goed worden afgestemd op de behoeften. Bovendien kan het verminderen van administratieve taken, zoals handmatige roosterwijzigingen, het aantal fouten verminderen en de personeelskosten verder verlagen.

Verbeterde productiviteit

Effectief workforce management draagt bij aan verbetering van productiviteit. Door gebruik te maken van goed WFM pakket kun je als organisatie de planning optimaliseren, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals drukte, seizoensgebonden fluctuaties en veranderende klantbehoeften. Zo zorg je dat je het personeel afstemt op de daadwerkelijke behoefte en voorkom je onder- of overcapaciteit.

Hogere medewerkerstevredenheid

Een goed geplande workforce kan leiden tot hogere medewerkerstevredenheid. Het hebben van een gestroomlijnd planningsproces, waarin rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid, voorkeuren van medewerkers en waarbij zij betrokken worden bij het planningsproces, leidt tot meer tevreden en gemotiveerde werknemers. Dit vermindert het personeelsverloop en bevordert de loyaliteit. Dit heeft weer een positieve impact op de kosten en de continuïteit van de dienstverlening wordt verbeterd. Daarbij kan dit ook de winkelervaring voor klanten verbeteren.

Inzichtelijke rapportage en stuurinformatie voor betere beslissingen

Goede workforce managementsoftware biedt waardevolle inzichten door middel van uitgebreide rapportage en data-inzichten. Denk aan inzichten op basis van omzet, loonkosten, productiviteit en kostprijs uurloon. Door inzicht in de juiste data, faciliteert een goed WFM-systeem in het maken meetbaar betere keuzes.

Business case: snelle terugverdientijd van investeringen

Het is duidelijk dat een goedlopend WFM-proces essentieel is voor retailbedrijven. Maar hoe zit dit er dan uit in financieel opzicht? De investering in WFM is van verschillende factoren afhankelijk, zoals de grootte van je totale organisatie, het aantal winkels en koppelingen met bijvoorbeeld HR- of payroll systemen. Voor de opbrengsten geldt hetzelfde. Denk aan onder andere de huidige loonkosten, productiviteit en de tijd die het kost om met de planning en de benodigde administratie bezig te zijn. Met andere woorden: het totale besparingspotentieel.

Daarnaast is workforce management een iteratief proces: als organisatie maak je bepaalde keuzes en op basis van de resultaten en andere relevante inzichten ga je steeds bijsturen om continu te verbeteren. Uiteindelijk loont dit altijd en verdient de investering in workforce management zich dubbel en dwars terug:

Conclusie

De investering in workforce management is voor retailorganisaties essentieel. Goede WFM-software is simpelweg onmisbaar. De kosten worden in de praktijk snel terugverdiend en daarnaast zijn er nog meer voordelen die lastiger meetbaar, maar wel van grote waarde zijn. Hiermee wordt de investering in workforce management een positieve business case en verdient de investering zich in de praktijk snel terug.

Hoe ziet dit eruit voor jouw organisatie? We denken graag open en vrijblijvend met je mee. Vanuit jarenlange relaties met onze klanten hebben we veel kennis en ervaring in veel verschillende situaties en met veel verschillende klanten opgebouwd. We benutten dit graag om een steentje bij te dragen aan het succes van jouw organisatie.

Wellicht is dit artikel ook interessant: best practices voor het ontwikkelen van een goede WFM-strategie.

Stef van Dijk
Over de auteur Stef van Dijk

Stef van Dijk heeft ruime ervaring in supermarkten en kent de food retail branche van binnen en buiten. Stef schrijft blogs over alle relevante zaken rondom workforce management en food retail.

Deel dit artikel