Workforce management is een cruciaal onderdeel van het succes van elke (food) retail organisatie. Het is het proces waarbij de werkzaamheden van medewerkers worden gepland, gevolgd en beheerd om de doelen van de organisatie te bereiken. De arbeidsmarkt blijft veranderen en evolueren, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in workforce management. In deze blog bespreken we enkele trends die bedrijven in de komende jaren in overweging moeten nemen.
Employee engagement of betrokkenheid is een belangrijk thema voor bedrijven geworden en de verwachting is dat dit verder doorzet. Zeker in de krappe arbeidsmarkt. Tevreden en betrokken medewerkers hebben een directe impact op het succes van een organisatie. Bedrijven gaan daarom meer aandacht besteden aan het creëren van een aantrekkelijke werkcultuur die de betrokkenheid van medewerkers bevordert. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door flexibele werktijden, aandacht en mogelijkheden voor welzijn in het algemeen en het bieden van coaching en opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
Bedrijven zullen zich steeds meer richten op data analytics om inzichten te krijgen in hun processen in het algemeen, maar zeker op het gebied van workforce management. Door beschikbare data te analyseren over zaken als personeelsbezetting, verzuim, productiviteit en prestaties, kunnen bedrijven betere beslissingen nemen en hun processen steeds verbeteren. Het gebruik van data analytics kan ook helpen bij het voorspellen van toekomstige personeelsbehoeften en het vinden van talenten die in de toekomst van waarde kunnen zijn voor de organisatie.
De gig economy is een ontwikkeling die al enige tijd gaande is, maar die in de komende jaren naar verwachting zal blijven groeien. Bedrijven huren steeds meer freelancers, flexibel personeel via een externe partij en andere tijdelijke medewerkers in, om te voldoen aan hun personeelsbehoeften. Het effectief beheren van deze ‘gig workers’ is een belangrijke uitdaging zijn voor bedrijven die workforce management willen optimaliseren.
Bedrijven moeten en gaan meer aandacht besteden aan de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers. Dit kan onder andere door het aanbieden van gezondheidsprogramma’s, coaching, ergonomische werkplekken en flexibele werktijden.
De arbeidsmarkt blijft veranderen en evolueren. Dit kan leiden tot veranderingen in de manier waarop bedrijven hun workforce management-processen benaderen. Bijvoorbeeld het grote tekort aan medewerkers en de opkomst van de gig economy.
In een continu veranderende arbeidsmarkt is het cruciaal voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. De focus op employee engagement, meer nadruk op data analytics en de groei van de gig economy zijn enkele trends die in de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen.
Bedrijven moeten zich steeds aanpassen aan de veranderende omgeving om een concurrentievoordeel te behalen en aantrekkelijk te blijven voor medewerkers. Het is daarom belangrijk om de voortdurende veranderingen in de arbeidsmarkt en de behoeften van medewerkers in de gaten te houden, om zo de beste strategie voor workforce management te ontwikkelen en te implementeren.