Je hoort het overal en vrijwel elke sector heeft er mee te maken: personeelstekorten. Bijna elke organisatie heeft meerdere openstaande vacatures. Veel bedrijven krijgen hierdoor te maken met grote uitdagingen. Het ziet er naar uit dat dit voorlopig niet gaat veranderen. Het is een complex en breed probleem en er zijn geen makkelijke oplossingen. Maar wat kun je dan wel doen voor het behoud aan het aantrekken van medewerkers?
Goede arbeidsvoorwaarden zijn een zeer belangrijke, zo niet de belangrijkste drijfveer voor mensen bij het kiezen van hun werkgever. Maar behalve arbeidsvoorwaarden zijn er natuurlijk veel meer zaken die van belang zijn voor het aantrekken en behouden van medewerkers. We gaan dan ook niet in op de arbeidsvoorwaarden, maar willen in dit artikel graag beschrijven hoe je het werk voor medewerkers in (food) retail een stukje leuker en prettiger kan maken door middel van een goede planningstool. Het personeelstekort ga je er niet mee oplossen, maar je zorgt wel voor een stuk extra binding met je medewerkers. En dat heeft uiteindelijk een sterk positief effect op je hele organisatie.
Het is lastig om te overschatten hoe groot de (potentiële) impact van onvoldoende personeel is. Zonder de juiste medewerkers kunnen de werkzaamheden immers niet (goed) worden uitgevoerd en kunnen klanten niet goed worden bediend. Iedereen kent het voorbeeld van Schiphol. Maar het zet ook een rem op de groei en ambities van organisaties. Want groeien betekent vrijwel altijd dat je ook extra nieuwe mensen nodig hebt. Als de vraag onverminderd hoog blijft leidt dit ook vaak tot hogere werkdruk voor bestaande medewerkers. Met alle risico’s die daar weer aan vastzitten.
Het is duidelijk dat dit voor alle werkgevers een zeer grote uitdaging is. Het is immers een breed probleem dat in (vrijwel) alle sectoren en heel Nederland speelt. In deze krappe arbeidsmarkt krijgen de werknemers een steeds sterkere positie ten opzichte van de werkgevers. Personeel verwacht onder andere steeds meer flexibiliteit van de werkgever en dat zal verder toenemen.
Een belangrijke trend is dat medewerkers in toenemende mate zelf keuzes willen maken met betrekking tot hun werktijden. De eigen input vormt daarbij het uitgangspunt. Maar hoe kun je dit als werkgever goed organiseren? Zeker in een dynamische omgeving als een supermarkt heb je te maken met continu veranderende situaties en verschillende in- en externe ontwikkelingen.
Met een goede planningstool (workforce management) en een geïntegreerde app voor medewerkers kun je dit centraal organiseren. Via de app kunnen medewerkers veel zaken direct zelf regelen. Hiermee geef je werknemers zelf de gewenste autonomie en flexibiliteit, zonder de grip op het proces en de planning te verliezen.
Je betrekt medewerkers bijvoorbeeld eenvoudig bij de planning door hen zelf de beschikbaarheid op te laten geven en maakt op basis daarvan de planning. Vervolgens communiceer je het rooster direct naar de medewerkers, die daarvan op de hoogte worden gesteld door middel van notificaties op hun telefoon.
Heb je te maken met zieken of andere uitvallers? Willen mensen ruilen van dienst? Voorheen gaf dit grote issues in het rondkrijgen van de roosters. Zie maar eens de juiste vervangers tegen de juiste kosten de krijgen. Daarbij komen vaak nog issues met betrekking tot duidelijke communicatie over de veranderende planning. Is iedereen goed op de hoogte? Wat is nu het meest actuele rooster? Wat wordt er van wie verwacht?
Maar dit en nog veel meer is eenvoudig centraal te regelen via onze R&R Job App. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en duidelijkheid voor werknemers. De autonomie en betrokkenheid van medewerkers bij de planning heeft ook een duidelijk effect op de medewerkerstevredenheid.
“Het belangrijkst is dat je ervoor zorgt dat mensen graag bij je willen (blijven) werken. Daar helpt een goede WFM-tool echt bij. Zeker als je het werk voor medewerkers ook een stukje leuker kan maken.”
Peter Peels – directeur retail, Scheepers Retail Groep (Albert Heijn multifranchise)
Een goede workforce management tool is essentieel voor een goede beheersing van het volledige planningsproces. Zonder een WFM-systeem heb je de benodigde inzichten gewoon niet. Met een goede planningstool zorg je voor een goede bezetting op de juiste momenten. Je zet medewerkers in op de juiste taken en ze weten wat er van hen verwacht wordt.
Als je de juiste acties onderneemt op basis van de inzichten en acties die het WFM-systeem genereert, heb je gewoon een goede planning en krijg je ook duidelijkheid en rust in de organisatie. Daarbij kun je snel inspelen op veranderende situaties. Dit is van groot belang, wat dat heeft écht veel impact op de organisatie en de winkels in het algemeen. Je krijgt ook vertrouwen in het systeem als je die rust en regelmaat ook daadwerkelijk terugziet en in de praktijk ervaart. Dat werkt veel fijner voor iedereen.
Daarbij heeft het ook impact op de klantervaring, dat zij in een winkel komen waarbij er een goede personeelsbezetting op het juiste moment is. Klanten kunnen prettig hun boodschappen doen en medewerkers staan altijd klaar om hen te helpen.
“Als je de juiste acties onderneemt op basis van de informatie en de inzichten die het systeem genereert, heb je gewoon een goede planning en krijg je ook duidelijkheid en rust in de organisatie.”
Robin Groen – ondernemer Albert Heijn Groen (multifranchise)
Vrijwel iedere organisatie heeft ermee te maken of gaat ermee te maken krijgen: de verkrijgbaarheid en het behoud van goed personeel. Een planningstool en betrokkenheid van medewerkers is daarbij zeker niet ‘het gouden ei’. Maar de betrokkenheid en flexibiliteit die het oplevert zijn wél belangrijke onderdelen van het volledige plaatje voor medewerkers. Het draagt dus zeker een steentje bij. En in deze krappe markt is elke bijdrage belangrijk voor het grotere geheel.
Wil jij je medewerkers meer bij het proces betrekken met een goede planningstool (WFM) en een app speciaal voor medewerkers? Neem dan eens contact met ons op. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden en de goede resultaten van enthousiaste klanten.