Afstudeeropdrachten consultancy en support

Hier vind je een aantal voorbeelden van afstudeeropdrachten die met name betrekking hebben op onze after sales afdeling. Deze afdeling houdt zich bezig met alles wat met klanten en gebruikers te maken heeft: onder andere implementaties, inrichting, advies aan klanten, trainingen en gebruikersondersteuning.

 

Voor deze afstudeeropdrachten gelden géén vaste eisen wat betreft de studierichting of achtergrond. Interesse, een positieve mindset en een wederzijdse klik zijn uiteraard wel belangrijk. We hebben alvast een aantal leuke opdrachten opgesteld, maar we staan ook altijd open voor jouw eigen voorstel. Dus heb jij een goed idee? We horen het graag van je. Samen komen we tot een goede afstudeeropdracht.

 

1. Help jij onze gebruikers met hun eerste ervaringen met R&R?

Probleemstelling: Elk jaar krijgen veel nieuwe gebruikers toegang tot R&R. Dit zijn mensen waar wij als bedrijf geen direct contact mee hebben. Hoe zorgen we ervoor dat ze een zo goed mogelijk beeld hebben van R&R en direct aan de slag kunnen?

Opdracht: In de supermarktwereld is er veel verloop in personeel. Dagelijks vinden er personeelswijzigingen plaats waardoor bijvoorbeeld vulploegmedewerkers shiftleiders worden en ineens moeten plannen met R&R. Dit is voor hen de eerste indruk van R&R als planningsapplicatie. Hoe zorgen we ervoor dat we zorgen dat nieuwe gebruikers:

  • Een zo goed mogelijk beeld hebben van R&R.
  • De basisfunctionaliteiten van R&R leren kennen.
  • Weten waar ze terechtkunnen met vragen of problemen en deze indien mogelijk zelf kunnen oplossen.

 

2. Geef jij onze after sales afdeling inzicht in stuurinformatie?

Probleemstelling: De afdeling after sales heeft op dit moment geen centrale stuurinformatie beschikbaar. Om de groeiambitie te realiseren zijn we op zoek naar een centrale manier om te sturen op KPI’s.

Opdracht: R&R heeft een aantal KPI’s waar op gestuurd wordt, maar geen centrale manier om informatie altijd beschikbaar te hebben voor iedereen. Om Europees marktleider te worden is het noodzakelijk dat de after sales afdeling op elk moment inzicht heeft in de (beïnvloedbare) KPI’s. R&R is op zoek naar een afstudeerder die:

  • In kaart kan brengen welke KPI’s noodzakelijk zijn om op te sturen
  • Een KPI’s dashboard kan maken waarop deze gegevens zichtbaar zijn
  • Een methode/werkwijze kan opzetten waardoor het verbeteren van KPI’s vanzelfsprekend wordt.

 

3. Maak jij klanten van onze prospects?

Probleemstelling: Een demo van R&R is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces bij nieuwe klanten. Het aanbieden van een demo kost nu veel mankracht en uren. Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk een demo van ons product aanbieden aan potentiële klanten?

Opdracht: Je schrijft een adviesrapport over de meest optimale manier waarop we potentiele klanten snel een voorproefje kunnen geven van ons product. Hiervoor doe je onderzoek naar hoe andere aanbieders van (WFM) software dit doen, en beweeg je je door de organisatie om de technische mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen.

 

4. Wat zou jij willen als jij onze klant was?

Probleemstelling: Waar software gemaakt wordt, ontstaan bugs. Ja, zelfs bij ons. Wat gebeurt er nadat er een bug geconstateerd is? Of is de melding misschien toch een eerder een wens van een klant? Het proces van melding tot problem of change (en de terugkoppeling aan de klant) kan verder verbeterd worden.

Opdracht: Geef ons advies over het optimale proces om met bugs en wijzigingen om te gaan, over alle afdelingen van de organisatie heen. Hiervoor doe je ook onderzoek bij andere software-aanbieders. Hoe pakken zij dit aan? Implementeer dit proces binnen onze servicedesk software. Betrek alle interne stakeholders bij de (eventuele) verandering van intern proces.

 

5. Wat ben jij waard en hoe leg je dat zo goed en eenvoudig mogelijk vast?

Probleemstelling: Consultants werken aan veel projecten voor onze klanten. Het bijhouden en registreren van de daadwerkelijke uren is nu omslachtig en ondoorzichtig.

Opdracht: Onderzoek en geef advies over hoe het bijhouden van uren eenvoudiger en efficiënter kan. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van een tool die ons helpt met tijdregistratie. Je werkt samen met de afdeling finance om ook de te factureren uren zo transparant en snel mogelijk inzichtelijk te krijgen.

 

6. Kun jij onze projecten stroomlijnen?

Probleemstelling: Als R&R werken we met verschillende projecten. Bijvoorbeeld een project voor het implementeren van R&R bij een klant. Een project bestaat uit vele fases. Die fases worden ondersteunt door allerlei documentatie. De documenten ontstaan ad hoc, en zijn niet altijd op elkaar afgestemd.

Opdracht: Maak voor ons een portfolio van standaard formats die passen bij de verschillende projectfases. Hiervoor doe je onderzoek naar andere bedrijven die ook onze methodologie gebruiken en geef je advies over een optimalisatie van dit proces.

7. Een goed geïnformeerde klant resulteert in blije medewerkers

Probleemstelling: Dagelijks krijgen wij vele vragen van onze klanten binnen op onze supportafdeling. Sommige vragen krijgen we vaker binnen dan andere. Een vraag die regelmatig terugkomt, komt voort uit een onduidelijkheid voor de klant(en)/gebruikers. Hoe zorgen we ervoor dat klanten deze vraag niet hoeven te stellen?

Opdracht: Onderzoek welke onderwerpen de grootste instroom aan gebruikersvragen oplevert. Stel een werkwijze op waardoor er minder (dezelfde) klantvragen binnen komen. Hierin kan gedacht worden aan een betere informatievoorziening voor de klant, een verbeterde werkwijze voor onze supportafdeling of een ander goed alternatief waar de klant (en dus wij ook) blij van wordt.

Titel: Is veel informatie hetzelfde als genoeg informatie?

Probleemstelling: Veranderingen van de software gaan gepaard met een verandering voor de gebruiker. Om zo veel mogelijk draagvlak te creëren, communiceren we via verschillende kanalen met de klant. Is de huidige vorm van communicatie optimaal?

Opdracht: Geef advies over de manieren waarop gecommuniceerd wordt. Geef daarbij aan wat concurrenten (anders) doen? Geef advies over manieren waarop er effectiever te communiceren valt.

 

8. De complexiteit van het automatiseren van datastromen

Probleemstelling: Onze R&R applicatie kent allerlei verschillende datastromen. Medewerkergegevens komt binnen aan de ene kant, terwijl gegevens over de verloning er aan de andere kant weer uit gaat. Er zijn veelal automatische datastromen die dit regelen in onze applicatie. Zijn er mogelijkheden om het aantal soorten datastromen te verminderen?

Opdracht: Breng in kaart hoe het huidige landschap van datastromen eruitziet. Is het rendabel om alle koppelingen (interfaces) te behouden? Geef de voor- en nadelen hiervan, maak een kosten-baten analyse en breng een advies uit over ons interface portfolio.

 

9. Bedenk samen met ons je eigen afstudeeropdracht

Staat jouw ideale opdracht er niet tussen, maar lijkt het je leuk om bij R&R af te studeren? Aarzel niet en neem contact met ons op. We leren je graag kennen en bekijken samen de mogelijkheden voor jouw ideale afstudeeropdracht.

Neem contact met ons op voor je stage

aftersales@rr-wfm.com