Terug naar alle artikelen

De succesfactoren en veelgemaakte fouten op het gebied van WFM voor retail

Het hebben van een goede planning en het maken van goede, gerichte keuzes op basis van de beschikbare informatie is vanzelfsprekend essentieel voor succes in de retailsector. Het effectief beheren van personeel, planning en operationele processen heeft een aanzienlijke impact op de klanttevredenheid, medewerkertevredenheid, omzet en winstgevendheid.

In deze blog bespreken we daarom enkele belangrijke succesfactoren en veelgemaakte fouten op het gebied van workforce management in de retail, om te helpen inzicht te krijgen en beslissingen te nemen met betrekking tot workforce management voor jouw organisatie.

Natuurlijk is elke organisatie en elke situatie uniek en vraagt om andere acties en keuzes. Het is dus belangrijk om deze succesfactoren en fouten goed te interpreteren, te bekijken wat echt relevant is en deze te linken aan de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw bedrijf.

Succesfactor 1: Een goede en duidelijke personeelsplanning

Een goede en duidelijke personeelsplanning is simpelweg onmisbaar. Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken en je hebt vaak te maken met continu veranderende omstandigheden. Dit wordt door veel bedrijven onderschat, met de aanname dat het wel goed zit met de planning en dat alles voor iedereen duidelijk. Maar in de praktijk blijkt het vaak toch anders te liggen. Dit kan verschillende redenen hebben, maar heeft belangrijke gevolgen voor de planning, werkzaamheden en resultaten.

Maar hoe zorg je voor een goede WFM strategie en duidelijke personeelsplanning? In deze blog lees je er alles over.

Veelgemaakte fout 1: Onderschatting van de vraag

Een veelvoorkomende fout in workforce management is het onderschatten van de vraag naar personeel. Dit kan leiden tot onderbezetting, het niet of minder uitvoeren van taken en langere wachttijden voor klanten. Het is noodzakelijk om de beschikbare gegevens goed te analyseren en alle belangrijke factoren mee te nemen om een goede voorspelling van de vraag te kunnen maken en daar de planning op af te stemmen.

Succesfactor 2: Effectieve communicatie en samenwerking

Goede communicatie en samenwerking tussen management, teamleiders en medewerkers is cruciaal in workforce management. Het transparant delen van informatie over planning, roosters, taken en doelstellingen kan helpen om medewerkers te motiveren, verwachtingen duidelijk te maken en de productiviteit te verhogen. Daarnaast kan open communicatie leiden tot betere inzichten en suggesties van het personeel, waardoor continu verbeteringen in het proces mogelijk worden.

Veelgemaakte fout 2: Gebrek aan flexibiliteit

Een veelgemaakte fout is het vasthouden aan onrealistische of rigide planningen zonder ruimte voor flexibiliteit. In retail kunnen onverwachte gebeurtenissen, zoals plotselinge pieken in de vraag of zieke medewerkers, de planning snel verstoren. Het is belangrijk om flexibel te zijn en de mogelijkheid te hebben om snel te reageren op veranderingen, denk aan het aanbieden of ruilen van diensten, flexibel oproepbare medewerkers of een herverdeling van taken.

Succesfactor 3: Continu procesverbetering

Het bevorderen van een cultuur van continu leren en procesverbetering is van belang voor elke organisatie en het draagvlak en betrokkenheid van medewerkers. Het regelmatig evalueren van processen, het identificeren van knelpunten en inefficiënties, en het implementeren van verbeteringen kan leiden tot kostenbesparingen, verhoogde productiviteit en verbeterde klantenservice. Betrokken medewerkers hebben een grote positieve impact of alle facetten van het bedrijf.

Veelgemaakte fout 3: Onderbenutting van technologie

In een tijdperk waarin technologie een grote rol speelt, kan het negeren of onderbenutten van geschikte workforce managementtools een grote fout zijn. Goede systemen voor planning, tijdregistratie en rapportage kunnen de efficiëntie verhogen, de nauwkeurigheid verbeteren en de administratieve last verminderen. Het is belangrijk om te investeren in de juiste technologische oplossingen die aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie.

De belangrijkste tip: kies een ervaren leverancier met kennis van je organisatie en branche

Het is duidelijk dat er meerdere belangrijke succesfactoren, maar ook veelvoorkomende fouten die eenvoudig te vermijden zijn. Het is belangrijk om alle factoren die van invloed zijn op jouw organisatie en resultaten, goed af te wegen en mee te nemen in de besluitvorming. Natuurlijk hebben we niet alle factoren kunnen behandelen in deze blog, maar een goede WFM leverancier neemt je organisatie volledig mee in dit proces, weet wat voor jou organisatie nu écht relevant is en heeft een stevige rol als adviseur.

Conclusie

Het belangrijkste advies is daarom dan ook om écht een weloverwogen beslissing te nemen voor de leverancier en software die je als organisatie kiest. Want er zijn veel zaken waarbij er een goede aansluiting moet zijn tussen de leverancier en je organisatie: functionaliteit, visie en roadmap, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en stabiliteit, veiligheid en privacy en implementatie en gebruikersondersteuning.

Het is essentieel om een leverancier en software te kiezen die goed aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie. Het is belangrijk om te overwegen of de leverancier ervaring en expertise heeft in jouw specifieke branche. Wat zijn de belangrijkste behoeften van jouw organisatie? Welke aspecten zijn cruciaal en welke zijn minder belangrijk? Het is ook belangrijk om de knelpunten en uitdagingen van jouw organisatie in kaart te brengen. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met de wensen en behoeften van jouw medewerkers.

Een goede leverancier brengt waardevolle kennis en ervaring met zich mee en speelt een sterk adviserende rol gedurende het hele proces. Het is essentieel dat er een partnerschap is met wederzijds commitment. Dit vormt de basis voor het behalen van de gewenste resultaten.

Stef van Dijk
Over de auteur Stef van Dijk

Stef van Dijk heeft ruime ervaring in supermarkten en kent de food retail branche van binnen en buiten. Stef schrijft blogs over alle relevante zaken rondom workforce management en food retail.

Deel dit artikel