Retail is een competitieve sector waarin bedrijven voortdurend proberen hun concurrentievoordeel te behouden en te vergroten. Een belangrijk onderdeel daarvan is personeel en workforce management. In het kort is workforce management het proces waarbij het personeel wordt ingezet en gepland op een manier die aansluit op de bedrijfsdoelstellingen. In deze blog lees je hoe workforce management in retail kan bijdragen aan de bedrijfsstrategie en het behalen van de doelstellingen.
Mensen met ervaring in retail weten dat een goede personeelsplanning en beheer van het personeelsbestand essentieel is voor de uitvoering van de bedrijfsstrategie. Door het personeel efficiënt in te zetten en in te plannen kan worden bespaard op kosten en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening worden verhoogd. Bijvoorbeeld simpelweg door het plannen van personeel op drukke tijden en het verminderen van de personeelsbezetting op rustigere momenten. Dit zorgt ervoor dat de klanttevredenheid hoog blijft en dat het bedrijf de kosten kan beheersen.
Het is de balans tussen de kosten en de kwaliteit van het personeel in de winkel of op de locatie. Maar op basis van welke inzichten maak je de planning? Een goed workforce management systeem biedt deze inzichten op basis van historische data en voorspellingen en maakt het maken van een goede planning en het inspelen op de verschillende momenten eenvoudiger.
Bovendien kan workforce management bijdragen aan het behalen van concurrentievoordeel. Dit kan door middel van het opbouwen van een flexibel en goed getraind personeelsbestand dat snel kan reageren op veranderende omstandigheden in de markt of goed kan inspelen op onverwachte situaties. Bijvoorbeeld door het aanpassen van het rooster op basis van veranderende klantbehoeften of door het trainen van personeel om nieuwe technologieën te gebruiken.
Een bedrijf dat de medewerkers betrekt bij de planning en zorgt voor duidelijkheid voor personeel, is ook aantrekkelijker als werkgever. Onder andere op deze manieren kan een bedrijf zich onderscheiden van concurrenten en als werkgever.
Daarnaast kan workforce management ook bijdragen aan het bereiken van bedrijfsdoelstellingen, zoals het behalen van de omzet targets en het verbeteren van de klantervaring en de productiviteit. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van personeel op de juiste afdelingen op basis van hun vaardigheden en ervaring, wat kan leiden tot hogere productiviteit en omzet.
Bovendien kan het creëren van een goede werkomgeving en het aanbieden van trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden aan het personeel bijdragen aan het verhogen van hun motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf, wat ook kan leiden tot betere prestaties en resultaten.
Ten slotte helpt workforce management ook bij het behalen van duurzame bedrijfsdoelstellingen. Bijvoorbeeld door het verminderen van het personeelsverloop en het vergroten van de loyaliteit van het personeel. Dit kan onder andere worden bereikt door het bieden van flexibele werktijden en het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden aan het personeel. Het heeft verder ook een belangrijke impact op het verminderen van de kosten voor het werven en opleiden van nieuw personeel.
Samenvattend levert workforce management een belangrijke bijdrage aan de (uitvoering van de) bedrijfsstrategie van retailbedrijven. Een goede personeelsplanning kan leiden tot kostenbesparingen en een hogere klanttevredenheid en productiviteit, terwijl je aan de andere kant het personeel betrekt bij de planning en hen voor langere tijd kan binden aan je organisatie. Goed beheer van de workforce en een slimme personeelsplanning zorgt ervoor dat je gerichte keuzes maakt die allemaal bijdragen aan de bedrijfsstrategie.