Terug naar alle artikelen

Grip op de zaak: Strategieën voor ondernemers met stijgende kosten

Grip op de zaak wfm

Als ondernemer krijg je te maken met tal van uitdagingen. Stijgende kosten, aanhoudende personeelstekorten en dalende marges zijn slechts enkele van de vele zorgen die kunnen spelen. Deze zorgen zijn niet uniek; veel ondernemers delen dezelfde frustraties. Echter, het uiten van ongenoegen leidt zelden tot oplossingen. Het is tijd om een stap vooruit te doen en proactief het heft in eigen handen te nemen. 

In plaats van energie te verspillen aan zaken waar je weinig invloed op hebt, kun je beter je aandacht richten op iets waar je directe impact op kunt uitoefenen: de planning en je personeel. Je team is niet alleen je grootste troef. Het is ook een van de sleutels tot kostenbesparing en operationele efficiëntie. Maar hoe zorg je ervoor dat je je planning zo organiseert dat je meer grip krijgt op stijgende kosten? 

Flexibele planning

Medewerkers zijn vaak bereid en gemotiveerd om te werken, vooral als hun werkuren passen binnen hun eigen sociale agenda. Door ze inspraak te geven in hun werkschema’s, en ze de mogelijkheid te bieden om diensten te ruilen, kan je organisatie flexibel blijven en personeelstekorten intern opvangen. Deze flexibiliteit leidt tot meer betrokkenheid en een positieve werksfeer, wat zich ook vertaalt naar de winkelvloer. Klanten zijn gevoelig voor een goede sfeer en een positieve werkomgeving straalt af op het winkelbeeld. Dit leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit, waardoor klanten graag terugkomen, zelfs als de prijzen van producten iets hoger liggen. WFM-software zoals die van R&R maakt het maken van zo’n planning gemakkelijk doordat werknemers vooraf via de Job App zelf hun beschikbaarheid kunnen doorgeven en na de planning een dienstenruil kunnen indienen of invullen als hun beschikbaarheid toch verandert. Door medewerkers te betrekken bij de planning en hen verantwoordelijkheid te geven, creëer je niet alleen een gevoel van eigenaarschap maar ook een cultuur van samenwerking en teamspirit. Daarnaast neemt de software veel werk uit handen van de manager, waardoor deze weer tijd over heeft voor andere zaken. 

Optimale bezettingsplanning

Een veelvoorkomend probleem dat wij tegenkomen is een onevenwichtige personeelsbezetting, met vaak te veel medewerkers op de vloer of juist te weinig op cruciale momenten. Uit data weten we dat planningsoverschotten vaker niet dan wel worden aangepakt, terwijl daar juist veel winst te behalen valt. Door een WFM-systeem te gebruiken zoals dat van R&R, krijg je hier inzicht in en kunnen overschotten in de planning aangepakt worden. Dat zorgt niet alleen zorgt voor kostenbesparing door efficiëntere inzet van personeel, maar ook voor een betere klantenservice. 

Het is heel waardevol om de tijd te nemen voor het opstellen van een doordachte planning. Een goede voorbereiding zorgt voor een optimale inzet van je team, wat zich vertaalt in significante besparingen en een betere algehele bedrijfsvoering. Kijk vooral kritisch naar de verschillende afdelingen en niet alleen naar de totaalbezetting. Door een uur per week te investeren en je mensen te betrekken, zal je al snel vele uren (80 of meer zijn geen uitzondering) in de week kunnen besparen en tegen de huidige uurlonen is dat serieus geld. 

Lees ook: “Krijg grip op je winkelprocessen en bezetting met de juiste planningstool” 

Focus op ondernemerschap

Door je te concentreren op de aspecten van je bedrijf waar je de meeste invloed op hebt, zoals je personeel en de planning, kun je niet alleen de uitdagingen van vandaag aan, maar ook een solide basis leggen voor toekomstig succes. Het implementeren van Workforce Management-software is een effectieve strategie om grip te krijgen op loonkosten, de efficiëntie te verbeteren en te voldoen aan de steeds veranderende arbeidsvoorwaarden. Een goed geïmplementeerd WFM-systeem kan niet alleen de kosten beheersen, maar ook bijdragen aan een wendbare en productieve werkomgeving. Dit stelt je in staat om je te richten op het ondernemerschap en het maken van een verschil in je sector, in plaats van je te verliezen in de zorgen over factoren buiten je controle. Het is tenslotte deze ondernemersgeest die je ertoe heeft aangezet om te beginnen en die je zal blijven leiden naar groei en succes.

Stef van Dijk
Over de auteur Stef van Dijk

Stef van Dijk heeft ruime ervaring in supermarkten en kent de food retail branche van binnen en buiten. Stef schrijft blogs over alle relevante zaken rondom workforce management en food retail.

Deel dit artikel